Још једно у низу интересантних предавања у оквиру серијала под називом „Каирос“ одржано је у уторак, 27. марта 2018. године, у спомен-соби Норме и Препарандије. Предавач је био доц. др Алексеј Кишјухас, а излагао је на тему „Свет до јуче: зашто изучавати традиционална друштва?“ И ово, четврто по реду предавање организовао је доц. др Слободан Саџаков, који је уједно и модератор ових трибина.


У свом излагању, доц. др Алексеј Кишјухас је истакао чињеницу да се модерни човек појавио пре 200.000 година, а узимајући у обзир човекову еволуциону историју, државе и модерна друштва су настала такорећи јуче. Међутим, како је навео доцент Кишјухас, истинску причу о томе шта је човек и зашто људска друштва функционишу како функционишу, можемо схватити само ако разумемо како је човек живео у 95% свог времена на планети Земљи, јер у тим околностима, у тзв. окружењу еволуционе адаптираности су еволуирали наш мозак, ум, понашање, морал, правила, жеље, страсти итд. Наша друштва су исувише брзо прошла кроз огромне промене да бисмо се на њих истински навикли, те је у тој чињеници корен многих данашњих проблема и изазова, од дијабетеса до национализма и ксенофобије. Синтагму традиционална друштва доцент Кишјухас користи у антрополошком контексту као друштва пре државе, са економијом лова и сакупљања, друштва малог обима сачињена од малих група, скупина или племена која су била релативно егалитарна, у којима нису постојале класне разлике, и у којима су се сви познавали. Нека од тих друштава постоје и данас, иако су ограничена на неприступачне делове планете Земље.
Доцент Кишјухас је рекао да треба проучавати традиционална друштва, јер су традиционални начини живота ти који су нас учинили оваквим каквим јесмо данас. Та друштва су фасцинантна, изгледају другачије од нас, говоре другим језицима, другачије се облаче, али са друге стране, веома су нам слични и блиски. Сва људска друштва су била традиционална друштва много дуже него што је било које друштво било модерно. И данас, милиони људи живи на традиционалан начин, и то је још један разлог зашто треба проучавати традиционалне обрасце понашања. Такође, она су и много разноврснија од модерних друштава. До пре 3400. године пре нове ере није постојала ниједна држава, сви људи су живели у малим традиционалним друштвима ловаца сакупљача или примитивне пољопривреде. Традиционална друштва су изузетно важна да бисмо разумели шта ми јесмо, и она су заправо хиљадугодишњи експерименти у организовању људског живота. Та друштва и њихови обрасци су у нама, јер смо ми еволуирали у таквом друштвеном и политичком контексту и окружењу. Она су у нашим моралима, нашим нормама, правилима, емоцијама, страховима, жељама, исхрани, ритуалима итд. Можемо много тога да научимо од тих друштава, како о њима, тако и о нама самима. Ако их игноришемо, чинимо то зато што бисмо најрадије да заборавимо одакле смо потекли и шта нас је учинило људима као што јесмо, закључио је доц. др Алексеј Кишјухас.

IMG 3759

IMG 3755

IMG 3757

IMG 3758

IMG 3761