На Дан Педагошког факултета у Сомбору, 15. новембра, у сомборском Народном позоришту одржана је Централна свечаност јубилеја, у оквиру које је премијерно изведена представа „Мразовић: дидактичка антидрама“. Заслугом знаменитог просветитеља и педагога Аврама Мразовића,1. маја 1778. године основана је „Норма“, школа за образовање учитеља на српском језику. Након њеног затварања 1811. године, у Сент Андреји 1812. године оснива се најугледнија српска учитељска школа Препарандија, која је 1816. године пресељена у Сомбор. Педагошки факултет у Сомбору непосредни је баштиник ових школа и просветне традиције која у континуитету траје 240 година.

Обележавању јубилеја присуствовали су представници Републике, Покрајине и Града Сомбора, образовних и културних институција, као и универзитетске заједнице. На самом почетку свечаности хор Педагошког факултета, под диригентском палицом проф. др Биљане Јеремић, извео је студентску химну „Gaudeamus igitur“.

Присутнима се потом обратио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, нагласивши да се у години обележавања овог јубилеја са задовољством и поносом окрећемо у правцу трагова, који нас воде коренима нашег духовног и националног идентитета. Такође, истакао је чињеницу да је данас мали број европских народа који баштине континуитет институција културног и образовног огњишта нације, и који тако вешто спајају традиционално и модерно биће, попут сомборског педагошког училишта војвођанских Срба.

Након нумере „Сомборске руже“, коју су извели студенти Миона Илић и Милан Стојковић заједно са хором, у име Српске академије наука и уметности обратио се академик Миро Вуксановић. Он је навео део писма којег је написао књижевник Вељко Петровић за један од јубилеја сомборске Учитељске школе: „Ја се дубоко клањам пред њом, и као Сомборац и као српски књижевни радник. Ни тај наш честити просвећени град, ни ми појединачно, његови синови и кћери, не можемо се ни замислити без ње. Ко зна да ли би се народни дух, у нашим срцима и главама и оволико сачувао и просвећено преобразио, да није било ње међу нама.“ Академик Вуксановић се потом осврнуо на истакнуте чланове Српске академије наука и уметности који су родом из Сомбора, или су били ученици и професори Учитељске школе, као што су Димитрије Исаиловић, владика Платон Атанацковић, Никола Вучићевић, Исидора Секулић, Петар Коњовић, Јован Дучић и др.

Присутне је поздравио и проф. др Жељко Вучковић, декан сомборског Педагошког факултета, који је истакао чињеницу да са учитељем почиње сваки наш пут ка знању, образовању, слободи и хуманитету. Он је рекао да треба све учинити да се Педагошки факултет одржи и развија, како не би узалудан био племенит труд, дуг пуних 240 година.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић навела је датум оснивања Мразовићеве „Норме“ као један од најзначајнијих датума у историји града Сомбора, и нагласила значај и улогу коју имају образовање и наука за развој једне заједнице и друштва. Она је истакла да је знање највећи капитал, а улагање у образовање најзначајнија инвестиција, и с обзиром на то да се наука и образовање развијају, у њима остају и опстају само они који су први, једини и најбољи. Градоначелница је рекла да је традиција дуга 240 година обавеза да се сачува Педагошки факултет и високо образовање у Сомбору, и обавеза да поново будемо центар образовања и науке тиме што ћемо понудити оно што је иновативно и другачије од свега онога што се тренутно у Војводини, Србији, па и шире нуди. Градоначелница Душанка Голубовић и декан Педагошког факултета проф. др Жељко Вучковић потом су потписали споразум о сарадњи којим су предвиђене конкретне активности у циљу одржања и развоја Факултета као важног сегмента укупног културног, просветног и урбаног идентитета нашег града.

Након извођења песме „Востани Сербије“ хора Педагошког факултета, приказана је представа „Мразовић: дидактичка антидрама“, по тексту и режији проф. др Миливоја Млађеновића. У представи су играли глумци сомборског Народног позоришта Марко Марковић, Ивана В. Јовановић и Срђан Алексић, студенти Миона Илић, Марина Милошевић, Мирослава Палалић, Сања Болобан, Богдан Попов, Марко Мартиновић и Милош Боц, те др Наташа Гојковић, професорка енглеског језика. Конферансје прославе овог значајног јубилеја била је асистенткиња Оља Маричић.

IMG 6454

IMG 6456

IMG 6457

IMG 6465

IMG 6479

IMG 6484

IMG 6501

IMG 6514

IMG 6525

IMG 6528

IMG 6544

IMG 6563

IMG 6572

IMG 6579

IMG 6589