У недељу, 27. јануара, у амфитеатру Педагошког факултета у Сомбору одржана је Светосавска свечаност поводом школске славе Светог Саве. Овогодишњом свечаном академијом обележен је велики јубилеј – 800 година од успостављања аутокефалије, односно самосталности Српске православне цркве.
Поздравну реч присутнима упутио је декан проф. др Жељко Вучковић. Он је истакао чињеницу да нас је Свети Сава учио основним хришћанским врлинама: вери, нади и љубави. Такође, рекао је да је Свети Сава као учитељ, и као просветитељ, у буквалном смислу уносио светлост у српске домове, учећи људе да на својим кућама отварају, односно избијају прозоре. Наводећи речи Светог Саве да се „срећа налази у нама“, професор Вучковић је саветовао да се вратимо себи, свом идентитету, и својим основним вредностима, јер је одговорност за срећу у свакоме од нас.


Светосавску беседу под називом „Осам векова Светосавља“ одржао је проф. др Саша Марковић. Он је изложио историјско виђење важности одлуке византијског двора и васељенског патријарха Манојла из 1219. године да управо Саву Немањића, због љубави и дивљења које су осећали према њему, поставе за архиепископа цркве којој, на његову молбу, ван обичаја, дају пуну независност, те какве је то импликације имало на конституисање државе и, уопштено, на духовно усмерење нације. По речима професора Марковића долазак Саве са Свете горе у Србију означио је налет просветитељства и духовног препорода, јер се он градњом цркава и манастира трудио да народ ојача у вери, али и да децу приволи писмености. Професор Марковић је истакао да су његове учитељске искре биле водиља и наставницима наше школе током више од два века њеног постојања. Он је навео податак да је већ у првом броју „Школског листа“ из 1858. године било записано: „Свети Сава је још дететом био пун љубави и вере у Бога...Књигу учећи помишљао је: Бог је рад да будем добар и паметан, морам дакле прионути да постигнем то.“ Светосавље треба да је подсетник, али не идеолошки већ хришћански, ево већ осмовековни, да нам је пружена могућност да дођемо до највиших вредности, закључио је професор Марковић.

Студенти Милан Стојковић, Љубица Лазић, Драган Канурић, Мирослава Палалић, Вујадин Миладинов, Милица Милетић, Богдан Попов, Миона Илић и Јелена Карајовић кроз глуму су оживели делове Теодосијевог „Житија Светога Саве“, текста насталог у 14. веку. Овај сценски и уметнички део уобличила је доц. др Анкица Вучковић, док је за музику била задужена студенткиња Сања Болобан. Музички део свечаности увеличао је хор сомборског Педагошког факултета под руководством проф. др Биљане Јеремић, који је извео „Химну Светом Сави“ Стевана Стојановића Мокрањца, као и песме „Псалм 136“ и „Маријо, славна“. Конферансје Светосавске свечаности била је др Наташа Гојковић, која је на самом крају рекла да морамо настојати да у свим својим делањима којем су главне одлике човекољубивост, ученост, уметност, правичност и доброта очувамо дух светосавља.

IMG 4443

IMG 4448

IMG 4451

IMG 4459

IMG 4461

IMG 4472

IMG 4481

IMG 4493

IMG 4512

IMG 4517

IMG 44981