У четвртак и петак, 23. и 24. маја 2019. године, у оквиру манифестације „Мај месец математике“ студенти и професори Катедре за математику и методику наставе математике и Катедре за природне науке и менаџмент у образовању одржали су радионице намењене предшколцима и ученицима нижих разреда основних школа из Сомбора, које су изазвале велико интересовање. Ова научно-популарна манифестација коју организује Центар за промоцију науке реализована је трећи пут заредом на Педагошком факултету у Сомбору, уз учешће великог броја учесника.

На самом почетку добродошлицу учесницима пожелео је доц. др Бојан Лазић, који је том приликом рекао да је циљ ове манифестације да се свима приближи математика као наука, и да се покаже даона није „баук“. Предшколци и ученици су потом одгледалидве едукативне позоришне представе „Три прасета“ и „Црвенкапа и вук“,у којој су интерактивно учествовали и помагали јунацима из бајки тако што су решавали различите математичке задатке. Ове математичке бајке извели су студенти Мирослава Палалић, Сања Болобан, Снежана Мученски, Јелена Карајовић, Богдан Попов и Милан Стојковић.

Током манифестације реализоване су две интрактивне радионице: „Математичке игре“ и „Идемо на море“. Радионица „Математичке игре“ је првенствено била намењена предшколцима и ученицима нижих разреда основне школе, са циљем да се деца кроз игру уведу у чудесни свет математике. Учесници су могли да играју популарне друштвене игре зачињене математиком, да се опробају у улози детектива, да се забаве уз игре стратегијског карактера, да решавају разне математичке мозгалице, да слажу танграм и решавају Ханојску кулу. Поставка и начин презентовања радионице под називом „Идемо на море“ обухватила је низ занимљивих огледа у којима су приказани начин деловања хидростатичког притиска на рониоце и живи свет у морима. Најмлађи учесници су могли да виде како густина воде утиче на пливање тела и да ли тела израђена од различитих материјала тону или плутају на води. Осим наведеног, посетиоци су могли да разгледају и изложбу о животу и делу родоначелника српске математичке школе Михаилу Петровићу Аласу, која је била постављена у холу Факултета.

Ова манифестација је значајно повећала интересовање деце за математику, а њеној успешној организацији и реализацији допринели су доц. др Бојан Лазић, асистенткиње др Мирела Мрђа и Снежана Гордић, као и Марина Милошевић, сарадник у настави. 

IMG 5092

IMG 5111

IMG 5120

IMG 5151

IMG 5164

IMG 5165

IMG 5167

IMG 5171

IMG 5177

IMG 5188

IMG 5216

IMG 5224