У среду, 25. априла 2018. године, у спомен-соби Норме и Препарандије уприличено је представљање посебног тематског броја часописа „Култура полиса“ под насловом „Војводина као потенцијално геополитичко жариште у Републици Србији“. О овом посебном издању научног часописа за неговање демократске политичке културе говорили су приређивачипроф. др Љубиша Деспотовић идр Горан Иванчевић,као и др Небојша Петровић и проф. др Саша Марковић. Часопис је акредитован од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја као водећи часопис националног значаја у категорији М51. Редовно излази три пута годишње, док повремено излазе и посебни тематски бројеви у којима се обрађују значајне теме.

У уводној речи, декан сомборског Педагошког факултета проф. др Жељко Вучковић истакао је чињеницу да часопис „Култура полиса“ има завидну репутацију не само код нас, већ и у ширим научним круговима. Такође, навео је да представљање овог часописа има два значајна повода које обједињује крилатица „просветом ка слободи“: велики јубилеј „Норме“ Аврама Мразовића - 240 година школовања учитеља у Сомбору, као и обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Проф. др Љубиша Деспотовић, један од приређивача овог посебног издања, објаснио је присутнима да је овај број објављен поводом обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији како би се скренула пажња наше интелектуалне, културне и политичке јавности, не само на значај тог догађаја, већ и на његов негативан потенцијал који може да се деси са становишта савремених међународних и геополитичких дешавања у свету. Говорећи о концепту овог тематског броја, професор Деспотовић је рекао да је подељен у два поглавља, при чему су у првом поглављу обрађени историјски и геополитички аспекти у Војводини, док су у другом поглављу радови који се баве актуелном ситуацијом у Војводини, од мултикултурализма до екстремизма.

Др Горан Иванчевић је нагласио важност обележавања јубилеја стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, јер се аутономија Војводине као тема константно намеће од стране појединаца који препознају своје одређене политичке интересе, што може да представља латентан, будући проблем. Говорећи о свом раду који је објављен у овом броју часописа под називом „Војвођанско питање: од Српске Војводине до војвођанског сепаратизма“, др Горан Иванчевић је скренуо пажњу на неке од друштвених расцепа који се дешавају у Војводини, као што су етнички расцеп и социоекономски расцеп.

Историчар др Небојша Петровић је рекао да се многострукост појава и феномена у данашње време може сагледати и анализирати једино кроз сарадњу социолога, историчара, филозофа, уметника и психолога. По његовим речима, управо је часопис „Кулура полиса“ творевина заједничког рада стручњака из више научних области, те је у томе његова највећа и најзначајнија дугорочна вредност за нашу науку. Др Небојша Петровић се у излагању осврнуо и на свој рад под називом „Национални и политички спорови око Војводине средином XXвека“, наводећи најзначајније политичке и друштвене догађаје у том периоду.

У овом посебном издању часописа „Култура полиса“ објављена је и монографска студија проф. др Саше Марковића и проф. др Жељка Вучковића под називом „Компрадорска искушења елите и њихов утицај на идентитет Срба у Војводини – историјски осврт“. Професор Марковић је у свом обраћању истакао чињеницу да јачање националне свести без образовања није било могуће, и да је управо Српска учитељска школа омогућила бројне интелектуалце који су се 1918. године нашли на челу покрета који је довео до присаједињења Војводине Краљевини Србији. Такође, дао је анализу развоја српске националне идеје и друштвено-политичке ситуације која је довела до овог догађаја, истичући кључни значај Српске учитељске школе јер је инсистирала на развоју идентитета личности човека који промишља стварност.

kultura polisa

IMG 3782

IMG 3785

IMG 3786

IMG 3787

IMG 3788

IMG 3789