ППМ програм

педагошко-психолошког-методичког

образовања наставника

прочитај више

еПеф Студент

веб апликација за пријаву испита

еПЕФ

Студентски дом

у Студентском дому обезбеђен је смештај за 140 студената

прочитај више

Историја и традиција

Факултет баштини традицију учитељске школе "НОРМА" од 1778. године

прочитај више

Упутство за асистент

Регистрација

На почетној страници часописа Норма (https://aseestant.ceon.rs/index.php/norma/login) у СЦИндекс Асистенту, кликом на дугме Регистрација у доњем десном углу. Добићете екранску форму која садржи одељке Мој профил и Пријава где је потребно унети све тражене податке, чиме ћете аутоматски бити регистровани као аутор и читалац у часопису. Осим тога, ту су и три опције за одабир, од којих је обавезна прва којом дајете сагласност са изјавом о приватности. Преостале две опције нису обавезне. Одабиром треће опције, бићете регистровани  и као рецензент. Након уноса тражених података и одабира жељених опција, кликните на дугме Регистрација.

Пријава рукописа за часопис

Пријавите се на систем АСИСТЕНТ корисничким именом и лозинком које сте креирали приликом регистрације. На левој страни екранске форме налази се ставка Рукописи, у оквиру које се налазе картице Моја задужења и Архива. Кликните на дугме Нови рукопис (десно).

Екранска форма за унос новог рукописа састоји се од 5 ставки. 

У оквиру прве ставке, Почетак: одаберите језик рукописа, одаберите рубрику, означите све услове за предају рукописа, уколико је потребно унесите коментаре за уредника, означите сагласност у вези са изјавом о приватности и кликните на Сачувај и настави.

У оквиру друге ставке, Полагање рукописа, моћи ћете да приложите датотеку/е са рукописом. Рукопис може имати једну компоненту (текст рукописа), или више њих (уз текст рукописа још и слику, скуп података и слично). За сваку компоненту могуће је поставити датотеку. У делу Полагање датотеке, прво одаберите компоненту рукописа коју уносите. Датотеку можете додати превлачењем у одговарајуће поље или  кликом на Постави датотеку. Након тога, кликом на Настави, прелазите на део Преглед где можете изменити назив датотеке уколико је потребно и поново наставити. У делу Потврда можете завршити постављање датотеке (кликом на Заврши) или наставити са додавањем следећих датотека уколико их имате и поновити читав процес полагања датотеке. 

У оквиру ставке Унос метаподатака,  унети наслов, поднаслов, сажетак и кључне речи  на српском и енглеском језику, као и ауторе и списак референци. При уносу кључних речи, одвајајте их запетом (зарезом) или са Ентер. У случају да постоји више аутора, за додавање сваког следећег, користити дугме Додај аутора у десном углу. При уносу референци, свака референца мора бити у новом реду, без набрајања. Унете податке сачувајте (Сачувај и настави).

У четвртој ставци Потврда можете се вратити на претходне кораке и још једном их проверити. У случају да уочите да сте погрешно унели неку датотеку и да је морате мењати, у падајућем менију означите ону датотеку коју ћете мењати и поставите ону коју желите (иначе, оставите понуђену опцију: Ово није измењена верзија постојеће датотеке). Када се уверите да је све у реду, кликните на Заврши пријаву рукописа.

У оквиру пете ставке, Наредни кораци, добијате обавештење о успешно поднетом рукопису и могућим наредним корацима: 1. Урадити рецензију за пријављени рукопис (уколико сте у нашем систему регистровани и као рецензент и добили сте неки рукопис на рецензију), 2. Пријавити нови рукопис (уколико желите) и 3. Вратити се на корисничку страну. Када изаберете опцију Вратити се на корисничку страну добићете увид у рукописе које сте поднели и фазу у којој се тренутно налазе.

Постављање измењене верзије за други круг рецензије

Када аутор добије обавештење о одлуци уредника, потребно је да се пријави у систем. Испод наслова рукописа налази се обавештење у вези са одлуком. У случају да рецензенти траже измене, обавештење је: Рукопис се мора поново поставити и послати у други круг рецензије. Кликом на рукопис отвара се нови прозор, где у оквиру ставке Преглед, под Обавештења, аутор може видети имејл послат од стране уредника који укључује и сугестије рецензената. Измењена верзија поставља се у део Измењене верзије (у оквиру ставке Рецензија), чиме ће та информација постати видљива у статусу 1. круга: Рукопис је поново постављен, ради другог круга рецензије.

Када аутор добије обавештење о коначној позитивној одлуци уредника (Објавити без измена), информација о тој одлуци ће бити видљива у Статусу рада и тиме ће рукопис прећи у фазу лектуре.

Лектура

Када лектор заврши иницијалну лектуру, аутор ће добити обавештење о томе. Пријавом у систем, аутор, десно од назива рукописа, добија две иконице (у облику документа и облачића). Оне указују на то да је постављена лекторисана датотека и да је започета дискусија од стране лектора.

Кликом на рукопис, отвара се ставка Лектура, одакле аутор преузима датотеку коју је поставио лектор. Кликом на наслов дискусије, добија се нова екранска форма где се види порука лектора. Аутор може да одговори лектору директно, без покретања нове дискусије. Уколико је аутор сагласан са изменама које је направио лектор, довољно је само да се одговори лектору кратком поруком. Уколико није сагласан, путем опције Постави датотеку, аутор поставља датотеку са својим изменама и шаље лектору.