ППМ програм

педагошко-психолошког-методичког

образовања наставника

прочитај више

еПеф Студент

веб апликација за пријаву испита

еПЕФ

Студентски дом

у Студентском дому обезбеђен је смештај за 140 студената

прочитај више

Историја и традиција

Факултет баштини традицију учитељске школе "НОРМА" од 1778. године

прочитај више

Интерактивна изложба старих учила „Два века природно-научног образовања учитеља у Сомбору“

У понедељак, 19. фебруара 2024. године, на Педагошком факултету у Сомбору, у организацији Факултета и Удружења грађана „Норма“ Сомбор, отворена је интерактивна изложба старих учила под називом „Два века природно-научног образовања учитеља у Сомбору“. Изложба је организована поводом Дана Града Сомбора, као једна у низу активности којима је обележена 275. годишњица од проглашења Сомбора за слободан и краљевски град. Ауторка изложбе је проф. др Марија Бошњак Степановић, која је, са проф. др Миливојем Млађеновићем, уједно и ауторка приказаног пригодног игроказа „Наука кроз време“. Изложба и игроказ приређени су и приказани у простору спомен-собе Норме и Препарандије.

У уводном делу програма изведен је поменути игроказ, у коме су глумили студенти Педагошког факултета Ања Албуљ, Жељана Балаж, Вукашин Зелић, Лазар Гајинов и Сергеј Јовановић, а у коме дијалог о природним наукама и училима савремена студенткиња води са историјским личностима Леонардом да Винчијем, Николом Вукићевићем, Митом Петровићем и Исидором Секулић.

Потом су се присутнима пригодно обратили декан Педагошког факултета проф. др Саша Марковић, који је рекао да је сомборски Педагошки факултет поносан на идентитет и постојаност старе традиције коју ова институција негује. Приликом свог обраћања ауторка изложбе др Марија Бошњак Степановић напоменула је да је ова збирка, осим  због историјске и научне вредности, драгоцена и зато што нам говори о свести одговорних људи од пре једног и по века који су разумели потребу квалитетног и савременог природно-научног образовања будућих учитеља и учитељица. Сигурна сам, завршила је своје излагање ауторка изложбе, да су тај дух и та свест и даље присутни на нашем Факултету и у овом Граду. Доц. др Оља Маричић саопштила је историјске податке о збирци и првом уџбенику географије и астрономије, намењеном за сомборске препарандисте, односно будуће српске учитеље, који је настао пре тачно два века у Сомбору.

Изложбу је отворила Љиљана Тица, заменица градоначелника Сомбора. Том приликом нагласила је да јој је задовољство да буде део овог догађаја, као и да се за Сомбор каже да је град богате културно – историјске прошлости, те се за њега везују многи значајни датуми, године и имена из прошлости. Значајна година из прошлости за нас је 1778, када је Аврам Мразовић основао Норму, прву учитељску школу у Сомбору. Кроз време, школа је расла и развијала се, увек с тежњом да се осавремени и напредује. Наша дужност је да и даље пазимо, чувамо и негујемо традицију образовања учитеља у Сомбору и Град ће вам увек пружити подршку у остварењу тог циља, рекла је заменица градоначелника, честитајући свим присутнима Дан града Сомбора.

Изложба садржи преко 30 експоната, који потичу с краја 19. и с почетка 20. столећа, а који су, својевремено, набављани од произвођача у Паризу, Прагу, Кемницу и Будимпешти. Покровитељ изложбе био је Град Сомбор, уз чију помоћ је ова манифестација и реализована.

002

003

004

005

006

007

008

009

010

011

013

014

015

016

018

019