ППМ програм

педагошко-психолошког-методичког

образовања наставника

прочитај више

еПеф Студент

веб апликација за пријаву испита

еПЕФ

Студентски дом

у Студентском дому обезбеђен је смештај за 140 студената

прочитај више

Историја и традиција

Факултет баштини традицију учитељске школе "НОРМА" од 1778. године

прочитај више

Препарандија као идентитетско упориште
Српства и Републике Србије

Image
Image
Image

О актуелном тренутку, обележеном Христољубљем, а посвећеном Крстовдану, Богојављању и Светом Јовану Крститељу, између осталог, сведочи и континуитет њиховог уважавања у васпитању деце.

„Најважнији уплив на васпитање млађаног нараштаја има Црква.“ (Школски лист, 18. децембар 1858) Њена улога се, са нарочитом бригом и поносом истицала у расаднику Српског учитељства и модерне просветне мисли Срба – у Препарандији у Сомбору.

„Црква као чедољубива мајка, млеком хришћанства обилно напаја малолетно дете. (Школски лист, 18. децембар 1858). Ово упориште, уз претходно појашњену улогу родитеља, „прво васпитање дете добија у породици и то понајпре од матере“... (Школски лист, 4. децембар 1858), преноси наратив о мисији која је посвећена развоју учитељског позива у Сомбору.

О томе су сведочиле и бројне посете Препарандији, колега и ученика из ондашње Краљевине Србије. Тако је остала забележена посета наставника и ученика Учитељске школе из Алексинца, Препарандији у Сомбору 1907. године.

Тадашњи управитељ учитељске школе у Алексинцу, Лука Јевремовић, његових троје колега и 27 ученика били су импресионирани дочеком, гостопримством и програмом посете учитељској школи у Сомбору.

„Ученици наше Учитељске школе приредили су, у част својих гостију, свечану седницу својих учитељских дружина, где су певали светске и црквене песме, свирали и читали своје педагошке расправе...“

Све ово привукло је огромну пажњу гостију.

Они су истакли да ће „широм света причати о сомборском српству, његовом гостољубљу и његовом Србовању.“ (Слога, број 16, 1907)

Јединствени приступ сомборског учитељства, и овим сведочењем истиче једну, тешко обориву констатацију о изузетном идентитетском значају Препарандије, односно учитeљске школе у Сомбору за развој Српства.

Она се огледа у истовременом неговању националне посвећености и космополитске отворености према образовању.

Оне су допринеле да ова школа и њен савремени настављач, Педагошки факултет истакну иницијативу о легислативној препознатљивости овог изузетно значајног националног и државног интереса.

проф. др Саша Марковић
декан Педагошког факултета у Сомбору

Image
Image
Image