У среду, 15. маја, у Галерији "Милан Коњовић" отворена је дидактичко-методичка изложба под називом "Експресија уметничког израза - од звука до боје", која је реализована на Педагошком факултету у Сомбору у оквиру методичке праксе из предмета Методика музичке културе и Методика ликовне културе. Изложба је посвећена стваралаштву Милана Коњовића и Петра Коњовића, а проф. др Маја Боснар и проф. др Биљана Јеремић заједно са студентима и ученицима III-1 (учитељица Татјана Колар) и III-2 (учитељица Наталија Павков) Основне школе "Аврам Мразовић" приказале су интердисциплинарни приступ теми.

На Педагошком факултету у Сомбору у уторак, 14. маја, приређен је богат музичко-сценски програм под називом "Деца у нама знају све". Студенти и професори представили су део разноврсних активности Факултета, а у програму су учествовали Хор, драмска секција, студентско-професорски оркестар "Крај семестра", као и ученици Основне школе „Аврам Мразовић“.

У оквиру активности Педагошко – едукативног развојног центра (ПЕРЦЕ) Педагошког факултета у Сомбору, Kатедра за музичку културу је организовала три музичке радионице за надарене ученике трећих и четвртих разреда ОШ „Аврам Мразовић“, које су одржане 15. и 18. априла, као и 8. маја 2019. године.

У холу Педагошког факултету у Сомбору у среду, 8. маја, отворена је изложба под називом "Михаило Петровић Алас: родоначелник српске математичке школе", коју је поводом 150 година од његовог рођења приредила Српска академија наука и уметности. Изложба прати приватни живот, научни, просветни и књижевни рад Михаила Петровића Аласа (1868-1943), нашег великог научника, чувеног рибара, књижевника, филозофа, музичара, светског путника и путописца. Изложбу је отворио др Војислав Андрић, председник Друштва математичара Србије.

Поводом 90 година од смрти Арчибалда Рајса у уторак, 23. априла, у амфитеатру Педагошког факултета у Сомбору одржана је пројекција документарно-играног филма "Чујте, Срби - Арчибалд Рајс". Филм представља сведочанство о животу швајцарског професора универзитета и публицисте, који је био велики пријатељ српског народа у најтежим временима ратних искушења од 1914. до 1918. године. Након пројекције уследио је разговор са редитељем филма Гораном Вукчевићем.

У среду, 17. априла, проф. др Саша Марковић одржао је трибину поводом осам векова од аутокефалије Српске православне цркве (1219-2019), под називом "Светосавље у просветитељској мисији Препарандије у Сомбору". На самом почетку присутне је поздравио декан проф. др Жељко Вучковић, који је рекао да се кроз ову тему бавимо коренима нашег просветног, културног и духовног идентитета.

У среду, 3. априла, у спомен-соби Норме и Препарандије уприличена је промоција Фестивала поезије младих и књижевног часописа „Траг“, који објављује Народна библиотека „Данило Киш“ у Врбасу. У програму су учествовали Бранислав Зубовић, песник, секретар Фестивала и главни уредник часописа „Траг“, Немања Драгаш, песник, лауреат Фестивала, као и чланови Савета фестивала мр Мира Недић и Милијана Радовановић, академски сликар и уредник „Палете младих“. Они су говорили о значају ове манифестације и представили антологију победника Фестивала „Врбас – Први Олимп у равници“. Ова несвакидашња антологија садржи песме и биографије 50 победника Фестивала и представља респектабилну антологију „југословенске поезије“.

У четвртак, 28. марта, студенти треће године смера дипломирани учитељ и дипломирани васпитач су са асистентом Дејаном Ђорђићем посетили сомборски Градски музеј. У оквиру предмета Дидактичке игре који реализује проф. др Светлана Шпановић одржана је двочасовна радионица са ученицима трећег разреда ОШ „Аврам Мразовић“ (учитељица Татјана Колар), уз организацију и вођство кустоса – музејског педагога Невене Живадиновић Кусонић. Одигране су две дидактичке игре: „Потрага за музејским благом“ и „Игра меморије“. Потрага за музејским благом је дидактичка игра у којој се ученици деле у неколико група.

Педагошко-едукативни развојни центар је у среду, 27. марта, организовао округли сто под називом „Интерресорна комисија и индивидуални образовни план – новине и дилеме“ за стручне сараднике средњих школа у Сомбору. Излагања су имали доц. др Раде Дамјановић и Марија Цвијетић, а дискусију су водили доц. др Мила Бељански и Дејан Ђорђић.

У среду, 27. марта, у оквиру трибине „Каирос“ проф. др Марко Шкорић са Филозофског факултета у Новом Саду одржао је предавање под називом „Знамо или верујемо? (Историјске и научне заблуде)“. Проф. др Слободан Саџаков, организатор и модератор ових јавних предавања, навео је податак да је ово десето предавање, и подсетио присутне на све предаваче који су до сада учесвовали на овој трибини.

Као и неколико претходних,и ове године наставници и сарадници са Катедре за природне науке и менаџмент у образовању организовали су радионицу под називом “У свету електрицитета” за ученике Школе за основно и средње образовање са домом „Вук Караџић“ у Сомбору, са низом огледа из области природних наука. Радионица је одржана 19. марта 2019. године у оквиру активности Педагошко-едукативног развојног центра (ПЕРЦЕ), у просторијама Школе уз учешће великог броја деце, њихових наставника и пратилаца. По позиву колегинице Маријане Бугарски,радионицу су са уживањем осмислиле и реализовале Сања Балаћ, Светлана Остојић, Наталија Пешут и доц. др Марија Бошњак Степановић. Ученици су уз подршку реализатора радионице, као и наставника, проверавали како се разни предмети могу наелектрисати, који од њих се међусобно привлаче или одбијају, начин састављања струјног кола, као и електричну проводљивост разних материјала. Наши истраживачи били су, као и увек, радознали, мотивисани, упорни и искрено одушевљени својим малим открићима о електрицитету.

У среду, 13. марта, у Спомен соби Норме и Препарандије одржан је семинар за наставнике и сараднике нашег факултета под називом „Научно истраживање – од идеје до публиковања научних резултата“.
Уводно излагање одржали су проф. др Жељко Вучковић и проф. др Наташа Бранковић на тему „Логика научног открића у светлу Кунове теорије научних револуција“. Проф. др Александар Петојевић, проф. др Миа Марић и доц. др Драган Цвејић излагали су на тему „Евалуација и категоризација научних радова“, док су проф. др Гордана Рудић, доц. др Милинко Мандић и проф. др Рајко Пећанац излагали на тему „Претраживање научних резултата и њихов утицај на успешност истраживања“.

У среду, 27. фебруара, проф. др Драган Ламбић одржао је предавање за наставнике, асистенте, сараднике и студенте нашег факултета о могућностима и начинима употребе дигиталних средстава и садржаја у оквиру наставних предмета. Ово предавање је реализовано у склопу пројекта „Унапређење дигиталних компетенција будућих учитеља у функцији развоја креативности и предузетничких вештина“ који је финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја у оквиру програмске активности Развој високог образовања.