У понедељак, 1. октобра 2018. године, у амфитеатру Педагошког факултета у Сомбору одржан је свечани пријем 207. генерације студената основних академских студија. Добродошлицу студентима упутио је декан проф. др Жељко Вучковић, са жељом да крену путем дисциплине, знања, рада, учења, вредности, одговорности за сопствени развој, као и одговорности за развој нашег друштва. Он је рекао да факултет није само настава и наука, већ је својеврсна култура, као и напор да се буде бољи од времена у коме живимо. Декан је упознао студенте са чињеницом да сомборски Педагошки факултет ове године обележава 240 година од оснивања прве српске учитељске школе, Норме Аврама Мразовића, те је истакао да морамо бити свесни ове традиције, али и разумети време у коме живимо, и нашу нову одговорност. Такође, навео је да наставници и студенти чине факултетску заједницу учења, рада, слободе, одговорности и хуманитета, и честитао студентима што су постали део академске заједнице.

Од 25. до 29. јуна 2018. године одржани су Дани Универзитета у Новом Саду, поводом 58. годишњице оснивања Универзитета и 240. годишњице оснивања Норме – школе за образовање српских учитеља, која је претеча данашњег Педагошког факултета у Сомбору. Програм свечаног обележавања започет je у понедељак, 25. јуна, свечаном доделом сертификата учесницима Међународног фестивала науке и образовања 2018, на коме је и Педагошки факултет у Сомбору узео учешће. Централна прослава одржана је на Дан Универзитета у Новом Саду, 28. јуна, свечаном доделом почасног доктората Универзитета у Новом Саду, који је ове године додељен др Димитрију Каманину, директору Департмана за међународну сарадњу Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни, Руска Федерација. Дани Универзитета у Новом Саду завршени су свечаном промоцијом нових доктора наука, у петак, 29. јуна.

На Педагошком факултету у Сомбору, у среду, 20. јуна 2018. године приређена је презентација беседничког умећа студената друге године студијских програма Дипломирани учитељ и Дипломирани васпитач у оквиру изборног предмета Култура говора са реториком. Под менторством проф. др Миливоја Млађеновића квартет младих реторичара Милица Којић, Тијана Свилар, Јована Митровић и Стојан Стојичевић беседили су на тему „Компромитована школа“ Душана Радовића. Уводну реч дала је др Наташа Гојковић, а реторичко-сценски приказ употпунили су студенти Милан Стојковић и Богдан Попов изведбом неколико пригодних нумера.

У суботу, 16. јуна 2018. године у амфитеатру Педагошког факултета у Сомбору одржана је свечана додела диплома студентима који су завршили мастер академске студије на студијским програмима учитељ, васпитач, дизајнер медија у образовању и библиотекар-информатичар.

Продеканица за наставу проф. др Миа Марић уручила је дипломе свршеним мастер студентима, и честитала им на стеченом академском звању мастер учитељ, васпитач, дизајнера медија у образовању и библиотекар-информатичар. У свом обраћању, између осталог, професорка Марић истакла је важност континуираног образовања, те им поручила да наставе да се баве науком, уколико се проналазе у томе. На самом крају, пожелела им је много среће у проналажењу посла, као и успеха у обављању професионалног рада.

У оквиру Семинара за математику и наставу математике, и ове године на Педагошком факултету у Сомбору организовани су „Дани математике“ за предшколце и ученике нижих разреда основне школе. Радионица за талентоване мале математичаре, која је намењена ученицима талентованим за математику, оджана је у уторак, 29. маја 2018. године. Радионици су присуствовали ученици  трећег и четвртог разреда ОШ „Аврам Мразовић“ из Сомбора и  ОШ „Иван Горан Ковачић“ из Станишића.Након отварања радионице, ученици су решавали проблемски задатак под називом „Анка и Бранка“, а затим су се такмичили у детективској игри. Током ове игре мали детективи су морали да реше мистериозни случај пљачкаша банке, на тај начин што су решавањем различитих математичких проблема долазили до изјава сведока, које су им помагале у истрази. У Педагошкој лабораторији ученици су решавали различите математичке игре и занимљиве задатке. На крају радионице ученицима су подељене похвалнице за учешће и дипломе за најбрже мале детективе. 

На Педагошком факултету у Сомбору, у петак, 1. јуна 2018. године одржан је акредитовани семинар за учитеље и наставнике основних школа под називом „Инклузија деце која су ‘другачија’“. Организатори и реализатори семинара биле су педагози др Отилиа Велишек-Брашко, професорка на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Новом Саду и доц. др Мила Бељански са Катедре за друштвене науке Педагошког факултета у Сомбору. Основни циљ семинара је превазилажење предрасуда о деци са аутизмом и промовисање њихових потенцијала и даровитости. Семинар је похађало двадесетчетворо учитеља и наставника из ОШ „Братство јединство“ из Сомбора, ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Сомбора, ОШ „Лаза Костић“ из Гакова, ОШ „Братство јединство“ из Светозара Милетића и ОШ „Јан Колар“ из Селенче (Бач). Семинар је акредитовао Педагошки завод Војводине и трајао је осам сати, а учесници су остварили осам бодова.

У петак, 25. маја 2018. године, студенти све четири године студијског програма Дипломирани библиотекар-информатичар посетили су Народну библиотеку Србије и Музеј књиге и путовања у Београду. Посета је реализована у оквиру предмета Библиотечка пракса са циљем да студенти упознају начин рада националне библиотеке, њену организациону структуру, службе и начин пружања услуга корисницима. Такође, посећен је и Музеј књиге и путовања, који је у склопу Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Ове две установе студенти су посетили заједно са проф. др Борјанком Трајковић, проф. др Горданом Рудић, доц. др Карлом Селихар и асистенткињом Данком Ивошевић.

Још један изванредан концерт приређен је у уторак, 22. маја 2018. године, у холу Педагошког факултета у Сомбору. Концерт је одржао студентско-професорски оркестар „Крај семестра“ са гостима изненађења. Музичко вече било је посвећено популарним домаћим и страним поп-рок нумерама, а организатор и овог, сада већ традиционалног концерта на крају семестра био је доц. др Слободан Саџаков. На самом почетку, публици је добродошлицу упутио декан проф. др Жељко Вучковић, који је рекао да Педагошки факултет ове године слави 240 година од оснивања прве школе за образовање српских учитеља „Норме“, па је из тог разлога одлучено да у академској 2018/19, за прву годину студија буде бесплатна школарина.

У изложбеном павиљону Ректората Универзитета у Новом Саду 12. маја је отворена изложба под називом „Норма Аврама Мразовића – 240 година образовања српских учитеља“, коју је организовао Музеј Војводине у сарадњи са Педагошким факултетом у Сомбору. Универзитет у Новом Саду је са овом изложбом учествовао у манифестацији „Музеји за 10“. Током Ноћи музеја, 19. маја, изложба је имала запажену посећеност. Иначе, изложба ће за посетиоце бити отворена до 28. јуна 2018. године.

У среду, 16. маја 2018. године, у оквиру трибине под називом „Каирос“ проф. др Светлана Шпановић одржала је шесто по реду предавање под називом „(Не)моћ васпитања: дилеме о методама и садржајима васпитне делатности“. Доц. др Слободан Саџаков, организатор и модератор серијала ових јавних предавања, подсетио је присутне да су до сада предавања одржали проф. др Михаел Антоловић, др Наташа Гојковић, проф. др Жељко Вучковић, доц. др Алексеј Кишјухас и доц. др Ивана Загорац (Филозофски факултет Свеучилишта у Загребу).

Овогодишња, дванаеста по реду „Учитељијада 2018“ одржана је од 12. до 13. маја, а домаћин је био Педагошки факултет из Бијељине, Република Српска. На овој традиционалној манифестацији која окупља будуће учитеље и васпитаче учествовали су студенти Педагошког факултета из Сомбора, Педагошког факултета из Бијељине, Педагошког факултета из Врања, Педагошког факултета из Ужица, Учитељског факултета из Београда, Учитељског факултета из Призрена, Учитељског факултета на Мађарском наставном језику из Суботице, Филозофског факултета из Бања Луке, Филозофског факултета из Источног Сарајева, као и Факултета педагошких наука из Јагодине. Преко 300 студената се такмичило у шест дисциплина: одбојка, кошарка, фудбал, шах, стони тенис и беседништво.

Десети међународни фестивал науке и образовања који је одржан 12. и 13. маја 2018. године у централном кампусу Универзитета у Новом Саду био је посвећен 240. годишњици оснивања „Норме“, прве школе за образовање српских учитеља, која се сматра једном од најзначајнијих претеча данашњег Универзитета у Новом Саду. Овогодишњи програм Фестивала обухватио је 77 едукативних радионица из природних, техничко-технолошких, друштвено-хуманистичких, медицинских наука, као и уметности. Учествовало је 480 истраживача, наставника и студената Универзитета у Новом Саду, а циљ манифестације је био промоција науке кроз представљање најновијих достигнућа и актуелних истраживања у свету и код нас. Педагошки факултет се посетиоцима Фестивала представио са две занимљиве радионице које су изазвале изузетно велико интересовање.

У суботу, 12. маја 2018. године, у изложбеном павиљону Ректората Универзитета у Новом Саду свечано је отворена изложба под називом„Норма Аврама Мразовића – 240 година образовања српских учитеља“, коју је организовао Музеј Војводине у сарадњи са Педагошким факултетом у Сомбору. Изложба је отворена у оквиру 10. Међународног фестивала науке и образовања који је ове године посвећен обележавању овог значајног јубилеја. Ауторка изложбе је Чарна Милинковић, виша кустоскиња-историчарка Музеја Војводине, а штампан је и каталог изложбе који су приредиле Чарна Милинковић, доц. др Карла Селихар и доц. др Марија Бошњак Степановић.