У среду, 13. марта, у Спомен соби Норме и Препарандије одржан је семинар за наставнике и сараднике нашег факултета под називом „Научно истраживање – од идеје до публиковања научних резултата“.
Уводно излагање одржали су проф. др Жељко Вучковић и проф. др Наташа Бранковић на тему „Логика научног открића у светлу Кунове теорије научних револуција“. Проф. др Александар Петојевић, проф. др Миа Марић и доц. др Драган Цвејић излагали су на тему „Евалуација и категоризација научних радова“, док су проф. др Гордана Рудић, доц. др Милинко Мандић и проф. др Рајко Пећанац излагали на тему „Претраживање научних резултата и њихов утицај на успешност истраживања“.

У среду, 27. фебруара, проф. др Драган Ламбић одржао је предавање за наставнике, асистенте, сараднике и студенте нашег факултета о могућностима и начинима употребе дигиталних средстава и садржаја у оквиру наставних предмета. Ово предавање је реализовано у склопу пројекта „Унапређење дигиталних компетенција будућих учитеља у функцији развоја креативности и предузетничких вештина“ који је финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја у оквиру програмске активности Развој високог образовања.

На Педагошком факултету у Сомбору основан је Педагошко – едукативни развојни центар (ПЕРЦЕ) који почиње са радом од марта 2019. године. Наставници и сарадници Педагошког факултета, педагози, психолози и дефектолози, ће пружати саветодавне услуге у вези са тешкоћама у развоју и учењу, проблемима у понашању, активностима за стимулацију развоја, позитивним родитељством, методама и техникама успешног учења, припремом индивидуалног образовног плана итд. Поред саветодавних услуга које су намењне наставницима, васпитачима, дефектолозима, стручним сарадницима, деци, ученицима и родитељима, сарадници Центра ће организовати стручна предавања за наставнике и стручне сараднике, јавне акције и активности у школама поводом важних Међународних датума који се тичу образовања. Уз помоћ студената Педагошког факултета планирано је извођење радионица на различите теме са ученицима основних и средњих школа.

У недељу, 27. јануара, у амфитеатру Педагошког факултета у Сомбору одржана је Светосавска свечаност поводом школске славе Светог Саве. Овогодишњом свечаном академијом обележен је велики јубилеј – 800 година од успостављања аутокефалије, односно самосталности Српске православне цркве.
Поздравну реч присутнима упутио је декан проф. др Жељко Вучковић. Он је истакао чињеницу да нас је Свети Сава учио основним хришћанским врлинама: вери, нади и љубави. Такође, рекао је да је Свети Сава као учитељ, и као просветитељ, у буквалном смислу уносио светлост у српске домове, учећи људе да на својим кућама отварају, односно избијају прозоре. Наводећи речи Светог Саве да се „срећа налази у нама“, професор Вучковић је саветовао да се вратимо себи, свом идентитету, и својим основним вредностима, јер је одговорност за срећу у свакоме од нас.

У среду, 26. децембра, доц. др Марија Бошњак Степановић одржала је предавање на тему „Пупин – скандалозно! Да ли достојно чувамо успомену на великог научника и човека?“. Она је наставнике и студентe упознала са животом и радом једног од наших највећих научника Михајла Пупина, говорећи о његовом научном, политичком и хуманитарном раду. Ово је девето по реду предавање из серије под називом „Каирос“, а модератор је био проф. др Михаел Антоловић.

У уторак, 25. децембра, одржан је још један изврстан концерт студентско-професорског бенда „Крај семестра“ под називом „Обичне љубавне песме: други део“. Овог пута на репертоару су се нашле песме једног од најпопуларнијих певача на овим просторима Здравка Чолића, а публика је могла да ужива у извођењу његових најлепших нумера.

У четвртак, 20. децембра, на Педагошком факултету у Сомбору одржана је панел дискусија на тему „Српско-амерички односи од Вилсона до Трампа“. Предавачи су били доц. др Милош Петровић са Државног факултета у Новом Пазару, мр Драган Живојиновић и МА Марко Дашић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Предавање је одржано у оквиру истраживачког пројекта „US – Serbian Relations: How to Use History for a Better Future?“,у реализацији Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе и Центра за студије САД Факултета политичких наука, уз подршку Амбасаде САД у Београду. Главна тема ове дикусије био је однос између Србије и САД за време администрације Вилсона, Трумана и Трампа, а модератор је био проф. др Михаел Антоловић.

У среду, 12. децембра, у оквиру семинара који је организован за наставнике и сараднике нашег факултета одржана су два предавања. Декан проф. др Жељко Вучковић излагао је на тему „Међународни научни пројекти и њихов значај за универзитет“, док су проф. др Наташа Бранковић и проф. др Александар Петојевић одржали предавање под називом „Имплементација и евалуација Темпус пројекта HAMOC“.

У среду, 28. новембра, у оквиру трибине „Каирос“, проф. др Иван Јерковић са Филозофског факултета у Новом Саду одржао је предавање под називом „Два лица савремене психологије“. Проф. др Слободан Саџаков, организатор и модератор ових јавних предавања, је рекао да је професор Јерковић наш угледни психолог, председник Друштва психолога Србије, и да је своју универзитетску каријеру почео на нашем факултету.

У четвртак, 15. новембра, закључен је Споразум о сарадњи са Учитељским факултетом у Ријеци Свеучилишта у Ријеци, из Републике Хрватске. Споразум су потписали деканица Учитељског факултета у Ријеци проф. др Лидија Вујичић и декан сомборског Педагошког факултета проф. др Жељко Вучковић, са циљем успостављања сарадње у областима од заједничког интереса.

Споразумом о сарадњи предвиђено је остваривање заједничких научноистраживачких пројеката, научно-наставног рада на свим нивоима студија, као и организовање заједничких научних конференција, скупова и радионица. Сарадња подразумева и размену публикација, мобилност наставника и студената, и остваривање могућности за целоживотно учење.

На Дан Педагошког факултета у Сомбору, 15. новембра, у сомборском Народном позоришту одржана је Централна свечаност јубилеја, у оквиру које је премијерно изведена представа „Мразовић: дидактичка антидрама“. Заслугом знаменитог просветитеља и педагога Аврама Мразовића,1. маја 1778. године основана је „Норма“, школа за образовање учитеља на српском језику. Након њеног затварања 1811. године, у Сент Андреји 1812. године оснива се најугледнија српска учитељска школа Препарандија, која је 1816. године пресељена у Сомбор. Педагошки факултет у Сомбору непосредни је баштиник ових школа и просветне традиције која у континуитету траје 240 година.

У организацији Центра за развој образовања „Планета“ и Гимназије „Вељко Петровић“, у суботу, 10. новембра,на Светски дан науке одржан је фестивал науке под називомФизи Бизи Фест. Овај фестивал се уз подршку Града Сомбора организује осми пут, а од 2017. године прерастао је на међународни ниво. Програм Физи Бизи фестивала обухвата научно-експерименталне радионице у којима учествују сомборски основци, средњошколци и студенти заједно са наставницима менторима, као и научно-популарна предавања.

У Великој Сали здања Жупаније, у организацији Скупштине града, удружења грађана „Норма“, Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и Педагошког факултета у Сомбору одржана је, у четвртак, 8. новембра, промоција књиге „Сомбор 1918 – остварена нада и неускраћена права“ историчара проф. др Саше Марковића.