У четвртак, 25. новембра 2021. године одржан је свечани пријем у Покрајинској влади Војводине поводом обележавања 103 године од Присаједињења Војводине Краљевини Србији 25. новембра 1918. године. Том приликом, декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Саша Марковић састао се са председником Покрајинске владе Војводине Игором Мировићем.

У петак, 26. новембра 2021. године, декан Педагошког факултета проф. др Саша Марковић посетио је истраживачку станицу Петница у околини Ваљева. Приликом посете разговарао је са Бранком Јаковљевићем, помоћником директора за образовно-истраживачку делатност и обуку и усавршавање наставника, о могућностима сарадње Педагошког факултета у Сомбору са истраживачком станицом Петница.

У оквиру циклуса научних трибина које организује Педагошки факултет у Сомбору, у среду, 24. новембра 2021. године, са почетком у 18 часова, у Спомен-соби Норме и Препарандије др Горан Васин, ванредни професор Филозофског факултета у Новом Саду, одржао је предавање на тему ,,Епидемија куге и колере на граници Хабзбуршке монархије од краја 18. до средине 19. века“. Током излагања о теми, аутор је подвукао паралелу и са тренутно актуелном глобалном пандемијом истичући да се, упркос великом технолошком и научном напретку који је остварен у односу на крај 18. и 19. векa, однос човека и страх према болести није много променио.

У понедељак, 22. новембра, декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Саша Марковић и продеканица за наставу и докторске студије проф. др Сања Елез посетили су Факултет педагошких наука у Јагодини. Том приликом су се састали са деканицом факултета проф. др Виолетом Јовановић, као и продеканским тимом. Кроз пријатан разговор размењена су искуства и било је говора о сарадњи ова два факултета, како у оквиру наставне, тако и у оквиру научне делатности. Поред састанка са домаћинима Факултета педагошких наука у Јагодини, проф. др Саша Марковић је одржао предавање тамошњим студентима под називом „Просветна мисао и национална идеја Срба Војводине и уједињење са Краљевином Србијом 1918. године“.

У петак, 19. новембра 2021. студенти Педагошког факултета посетили су синагогу у Суботици. Синагога у Суботици саграђена је 1902. године у специфичној мађарској варијанти стила сецесије, а 1974. проглашена је за споменик од изузетног културног значаја. Рад на њеној обнови започет је 2012. да би тек 2019. она поново била отворена за јавност. Уз стручно вођење кроз синагогу и просторије јеврејске општине у Суботици наши студенти имали су прилику да се даље упознају са елементима јеврејске религије, културе и историје.

Поводом Светског дана борбе против злостављања деце, 19. новембрa, свечано је отворена изложба дечјих радова ,,Искорак из насиља“. Том приликом су нас посетили директор Сомборског едукативног центра Срђан Влашкалић и програмска координаторка Ивана Бараћ, организатори поменуте изложбе.Почетак свечаности је обележио говор др Бојана Лазића, ванредног професора нашег факултета.

У среду, 17. новембра 2021. године, са почетком у 13 часова, у Спомен-соби Норме и Препарандије на Педагошком факултету у Сомбору др Живка Крњаја, редовни професор Одељења за педагогију Филозофског факултета у Београду, одржала је предавање на тему ,,Основе програма предшколског васпитања и образовања Године узлета и очекивања од иницијалног образовања васпитача“.

У понедељак, 15.11.2021. године у 11 часова одржана је свечана академија поводом прославе дана Педагошког факултета у Сомбору. Свечаност је отворена интонирањем химне „Боже правде“, након чега се присутнима обратио декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Саша Марковић. Хор Педагошког факултета извео је и композицију „Ово је Србија“, под диригентском палицом проф. др Биљане Јеремић. Наставак свечаности обележен је мислима Исидоре Секулић, знамените ученице некадашње сомборске Преперандије, претходнице данашњег Педагошког факултета у Сомбору. Цитате велике српске књижевнице говориле су проф. др Наташа Гојковић и студенткиња мастерских студија Милана Рајшић, док је неке од стихова отпевала асистенткиња Миона Илић уз клавирску пратњу асистенткиње Марине Милошевић.

Поводом Светског дана филозофије на Педагошком факултету у Сомбору, 10. новембра, др Машан Богдановски, ванредни професор на Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду, одржао је предавање „Дух је у машини: одрживост психофизичког дуализма“.

Професор Богдановски је говорио о проблему скептицизма, као и картезијанском дуализму који се проучава још од 17. века. У свом излагању истакао је основна филозофска становишта којим би се оснажили темељи науке, а посебну пажњу је посветио занимљивим примерима стања свести и мисаоних активности.

Дан примирја у Првом светском рату се обележава 11. новембра. Он представља  подсећање на догађај који се одиграо у железничком вагону у Компијену 1918. године. Тада је представник Другог немачког царства потписао примирје са силама Антанте. На тај начин је окончан сукоб који је отпочео јула 1914. године. Био је то, до тада најдужи, најбруталнији и најубитачнији светски сукоб. Сурови обрачун проистекао је из нерешених супротности међу великим силама и односа сведених на мржњу без икаквог поштовања. Једна од најпогођенијих земаља овог таласа острашћености била је Краљевина Србија.