У среду, 16. октобра 2019. године, одржана је промоција књиге Мирка С. Марковића под називом “Много шарена књига : за малу и велику децу“, коју је ове године објавила Народна библиотека "Димитрије Туцовић" из Лазаревца. У свом богатом професионалном опусу, између осталог, Мирко С. Марковић се бавио новинарством, био је уредник листова за хумор и сатиру „Јеж“ и „Ошишани јеж“, као и часописа о књижевности за децу „Детињство“. О књизи су, осим аутора, говорили проф. др Тихомир Петровић, проф. др Сања Елез и проф. др Миливоје Млађеновић.На почетку, присутне је поздравио декан проф. др Жељко Вучковић, који је изразио велико задовољство што се на Педагошком факултету промовише ова књига.

На Педагошком факултету у Сомбору у Педагошкој лабораторији одржане су три радионице Дечјег научног клуба – ДНК (14. и 28. септембра, као и 12. октобра), које су реализоване у склопу сарадње између Центра за развој образовања „Планета“ и Педагошко-едукативног развојног центра (ПЕРЦЕ).

У четвртак, 10. октобра, у склопу активности Педагошко – едукативног развојног центра (ПЕРЦЕ) Педагошког факултета у Сомбору, Катедра за математику и методику наставе математике организовала је интерактивне математичке радионице за учеснике манифестације „Дечја недеља“, које су изазвале велико интересовање. Професори и сарадници су, уз помоћ студената, одржали радионице ученицима нижих разреда свих основних школа из Сомбора.

У уторак, 1. октобра 2019. године, у амфитеатру Педагошког факултета у Сомбору одржан је свечани пријем 208.генерације студената основних академских студија.

У среду, 11. септембра, у Спомен соби Норме и Препарандије одржан је семинар за наставнике и сараднике нашег факултета под називом „Оснаживање компетенција наставника за рад на докторским студијама“. Уводно излагање одржали су проф. др Жељко Вучковић и доц. др Драган Цвејић на тему „Научно истраживање пред изазовима 21. века. Проф. др Александар Петојевић и проф. др Наташа Бранковић излагали су на тему „Отворена наука – предуслов за јачање истраживачке позиције наставника и факултета“, док су проф. др Миа Марић и проф. др Станко Цвјетићанин излагали на тему „Искуства у објављивању радова у међународним часописима“.

Под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, од 28. јуна до 6. јула, у Сомбору је организован тринаести камп РТС-а и Спортског савеза Србије. Камп окупља децу из дијаспоре и најперспективније тркаче из земље, а наш град је био домаћин за 128 учесника из 10 европских земаља. Током трајања кампа, поред спортских, одржане су и образовне радионице. На Педагошком факултету у Сомбору, 3. и 4. јула 2019. године за полазнике кампа организоване су језичке и научне радионице.

У организацији сомборског Културног центра "Лаза Костић" у среду, 29. маја,у холу Педагошког факултета у Сомбору отворена је изложба калиграфских радова Виолете Марковић.Део богате збирке калиграфских радова ове ауторке биће изложен и у свечаној сали Гимназије „Вељко Петровић“. Виолета Марковић у својим радовима вешто комбинује ћирилично писмо и српски језик са средњовековном орнаментиком стварајући јединствен стил. Она спаја мисли великих писаца и поучне приче са декоративним орнаментима, који су најчешће стилизовани облици природе, а понекад апстрактни геометријски прикази данашњице.

У четвртак и петак, 23. и 24. маја 2019. године, у оквиру манифестације „Мај месец математике“ студенти и професори Катедре за математику и методику наставе математике и Катедре за природне науке и менаџмент у образовању одржали су радионице намењене предшколцима и ученицима нижих разреда основних школа из Сомбора, које су изазвале велико интересовање. Ова научно-популарна манифестација коју организује Центар за промоцију науке реализована је трећи пут заредом на Педагошком факултету у Сомбору, уз учешће великог броја учесника.

У уторак, 21. маја, студенти основних и мастер студија студијског програма Дипломирани библиотекар-информатичар посетили су Универзитетску библиотеку „Светозар Марковић“ и Библиотеку града Београда. Посета је реализована у оквиру Библиотечке праксе са циљем упознавања начина рада ових библиотека, њихових организационих структура, служби, библиотечких фондова и начина пружања услуга корисницима. Ове значајне установе студенти су посетили заједно са проф. др Борјанком Трајковић, доц. др Карлом Селихар и асистенткињом Данком Ивошевић.

У понедељак, 20. маја 2019. године, уприличена је промоција књиге „Геополитика медија“ аутора проф. др Љубише Деспотовића и проф. др Зорана Јевтовића, коју су ове године издали Каирос и Култура полиса. Радови сабрани у овој значајној научној монографијирезултат су дугогодишњег истраживачког рада аутора о темама које се крећу у распону од употребе геополитике до злоупотребе медија у сврхе које су изван легитимно дефинисаног јавног интереса грађана. Књига је намењена студентима, али и широј читалачкој публици. О књизи су, осим аутора, говорили проф. др Саша Марковић и доц. др Горан Иванчевић.

У суботу и недељу, 18. и 19. маја 2019. године, студенти Педагошког факултета у Сомбору учествовали су на једанаестом по реду Међународном фестивалу науке и образовања у Новом Саду. И ове године, Педагошки факултет се посетиоцима Фестивала представио са две интерактивне радионице које су изазвале велико интересовање.

У среду, 15. маја, у склопу активности Педагошко-едукативног развојног центра (ПЕРЦЕ) Педагошког факултета у Сомбору, Kатедра за библиотекарство реализовала је радионицу под називом „Писмо и књига кроз простор и време“. Проф. др Гордана Рудић и доц. др Карла Селихар представиле су ученицима III-1 разреда  Основне школе „Аврам Мразовић“, са учитељицом Татјаном Колар, развој писма и књиге, од клинастог писма и записа на камену, до дигиталне књиге.