Полазници интердисциплинарне летње школе за кинеске студенте посетили су у уторак, 23. маја 2017. године Педагошки факултет у Сомбору. За 22 студента са Кинеског универзитета у Хонгконгу и Шангајског универзитета организована су предавања и посете сомборским културним институцијама, са циљем упознавања културно-историјске баштине града. Наши гости били су студенти основних студија са Медицинског, Правног, Техничког, Педагошког и Економског факултета, Факултета уметности и Факултета природних наука, као и један студент докторских студија Марксизма на Шангајском универзитету. Кинески универзитет у Хонгконгу је престижна образовна институција на којој су тренутно ангажована четири нобеловца.

На самом почетку, у Спомен-соби Норме и Препарандије студентима су добродошлицу упутили проф. др Данијела Петровић, продеканица за међународну сарадњу и асистент Младен Суботић, стручни сарадник за међународну сарадњу. Професорка Петровић је студенте упознала са историјатом сомборског Педагошког факултета, студијским програмима и начином студирања, као и са најзначајнијим подацима о Сомбору. Након тога, предавање под називом „Увод у српску културу“ одржали су проф. др Марко Шкорић и асистент Александар Томашевић са Филозофског факултета у Новом Саду. Након првог блока предавања, декан нашег факултета проф. др Жељко Вучковић, примио је два пратиоца кинеских студената (саветника студената и координатора за студентска питања) и предаваче са Филозофског факултета у Новом Саду, а потом су гости кренули у обилазак града.

Том приликом посетили су Галерију „Милан Коњовић“, Градски музеј Сомбор, као и сомборско Народно позориште. Кроз сталну поставку Музеја студенте је водио виши кустос Чедомир Јаничић, док их је управник Позоришта Михајло Несторовић информисао о историјату и раду ове значајне културне институције.

Други део наставе одржали су проф. др Владимир Гвозден и асистент Стеван Брадић са Филозофског факултета у Новом Саду на теме „Глокализација савремене српске књижевности од 1800. године до Другог светског рата“ и „Глокализација савремене српске књижевности од Другог светског рата до данас“.

У свечаној сали Жупаније студенти су саслушали излагање др Наташе Гојковић о слици „Битка код Сенте“ сликара Ференца Ајзенхута, а традиционалне гастрономске специјалитете могли су да пробају у етно ресторану „Дида Хорњаков салаш“.

IMG 4808

IMG 4812

IMG 4813

IMG 4825

IMG 4830

IMG 4831

IMG 4838

20170523 121908

20170523 155746

20170523 161427

20170523 164115 2