У понедељак, 20. маја 2019. године, уприличена је промоција књиге „Геополитика медија“ аутора проф. др Љубише Деспотовића и проф. др Зорана Јевтовића, коју су ове године издали Каирос и Култура полиса. Радови сабрани у овој значајној научној монографијирезултат су дугогодишњег истраживачког рада аутора о темама које се крећу у распону од употребе геополитике до злоупотребе медија у сврхе које су изван легитимно дефинисаног јавног интереса грађана. Књига је намењена студентима, али и широј читалачкој публици. О књизи су, осим аутора, говорили проф. др Саша Марковић и доц. др Горан Иванчевић.

На почетку промоције присутне је поздравио декан проф. др Жељко Вучковић, који је у уводним напоменама рекао да је ова књига специфична, јер се појму геополитике по први пут придодаје појам медија. Он је навео да професор Јевтовић на врло педантан начин анализира општу функцију медија који нам намећу системе вредности, и да је геополитика суштински повезана са медијима као оном облику друштвене моћи која нас усмерава у вредносном смислу. Бавећи се геополитиком и медијима, и разумевањем овог сложеног односа, ми се бавимо и нашом слободом, закључио је декан.

Доц. др Горан Иванчевић је истакао чињеницу да је професор Деспотовић први у нашем академском окружењу радио на томе да геополитика започне да се изучава код нас и да заузме оно место у науци и држави, какво има у најразвијенијим земљама света. Он је рекао да је професор Деспотовић у синергији са професором Јевтовићем, који је један од наших водећих теоретичара медија, написао дело од изузетне вредности које ће користити сви они који су заинтересовани за ову тематику. Такође, изнео је мишљење да је промишљеним избором обрађених тема у овом научном делу настала кохерентна структура која је парадигма мултидисциплинарног приступа неопходног за разумевање актуелних процеса и промена који се догађају у свету око нас.

Проф. др Саша Марковић је рекао да је ова књига наставак матрице приступа професора Деспотовића савременом проблему политичког, националног и најширег културолошког идентитета српског народа на овим просторима, и да је он један од малобројних људи који се баве геополитиком са изразито истраживачког становишта. Професор Марковић је навео да геополитика не може да се развија без полемичког тона са историјом, и да је изузетно важан однос геополитичара са историјом као науком, како геополитика не би била инстументализована зарад неких интереса. Он је истакао да професор Деспотовић користи историографију у свом њеном обиму, и да је код њега присутан континуитет промишљених идеја које су опстале до данас. Професор Марковић је препоручио свима да прочитају ову корисну књигу.

Говорећи о геополитици медија проф. др Зоран Јевтовић је рекао да данас живимо у друштву информација и медија, и да управљати информацијама значи управљати геополитиком, односно управљати светом. Он је присутнима објаснио да је геополитика медија термин који се односи на ситуацију када се одређени политички центри моћи сагласе да је тренутак да се нека слика види у медијима. Професор Јевтовић је рекао да су друштвене мреже највећи облик заточеништва човекове слободе због тога што отуђују људе. Такође, истакао је да не постоје медији који су слободни, јер се сваким медијом управља, а најбољи начин да се управља неким друштвом је да се управља медијима. Он је изразио потребу да се предмет Медијска писменост обавезно уведе у школе, јер ће онај ко није медијски писмен да препозна манипулативну моћ медија бити увек део стада којим се може манипулисати.

Говорећи о књизи, проф. др Љубиша Деспотовић је рекао да су он и професор Јевтовић покушали да направе једну врсту синтезне нове дисциплине која носи назив геополитика медија, јер су схватили да није довољно декодирати постојеће процесе и теме којима су се бавили у књизи „Геополитика и медији“ из аспекта социологије медија. Они су у тој новој дисциплинарној равни покушали да декодирају процесе тако што су укључили геополитичке теорије и доктрине које на најбољи начин објашњавају, не само међународну политику, већ и јавни дискурс. Професор Деспотовић је на самом крају рекао да су у овој књизи дали неку врсту теоријског увода за бављење геополитиком, и да су се трудили да кроз интересантна тематска поглавља дају што занимљивију анализу.

IMG 4936

IMG 4938

IMG 4945

IMG 4964

IMG 4976