У организацији сомборског Културног центра "Лаза Костић" у среду, 29. маја,у холу Педагошког факултета у Сомбору отворена је изложба калиграфских радова Виолете Марковић.Део богате збирке калиграфских радова ове ауторке биће изложен и у свечаној сали Гимназије „Вељко Петровић“. Виолета Марковић у својим радовима вешто комбинује ћирилично писмо и српски језик са средњовековном орнаментиком стварајући јединствен стил. Она спаја мисли великих писаца и поучне приче са декоративним орнаментима, који су најчешће стилизовани облици природе, а понекад апстрактни геометријски прикази данашњице.

На самом почетку отварања изложбе присутне је поздравио декан проф. др Жељко Вучковић, који је рекао да ову изложбу треба посетити, и видети лепоту речи и начина на који је реч заоденута у лепоту слова. Уредница ликовних програма у Културном центру Татјана Димитријевић истакла је чињеницу да је минуциозан калиграфки рад нешто због чега вреди одвојити време да би се читали и посматрали радови Виолете Марковић, који презентују лепоту орнаментике и лепоту слова.

Виолета Марковић рођена је 1974. године у Пожаревцу. Бави се калиграфијом и сликарством. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршила је 1995. године у Београду, где је и учила писмо код професорке Мирјане Војновић. Члан је УЛИС-а “Милена Павловић Барили” Пожаревац, од 1995. године. До сада је самостално излагала четрнаест пута и учествовала на преко педесет колективних изложби.

Изложба ће бити отворена до 14. јуна 2019. године.

 

IMG 5229

IMG 5235

IMG 5240

IMG 5242

IMG 5245

IMG 5248