У суботу, 6. јуна, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је Педагошки факултет у Сомбору поводом наставка процеса реформи високошколског образовања. Министар Шарчевић је са деканом проф. др Жељком Вучковићем и градоначелницом Душанком Голубовић разговарао на тему развоја високошколског образовања, која подразумева реформу у правцу дигитализације образовног система и усмеравања будућих учитеља ка томе. Након разговора, министар Шарчевић је обишао Педагошку лабораторију, Спомен-собу Норме и Препарандије и реновирани амфитеатар „Исидора Секулић“.

Министар Шарчевић је рекао да се тренутно ради на Стратегији развоја образовања, васпитања и науке до 2030. године, и да је образовање просветног кадра веома важно. С обзиром да се у наставу уводи нови предмет Дигитални свет, министар је нагласио чињеницу да се кадрови регрутују на учитељским и педагошким факултетима. Такође, најавио је отварање првог Центра за роботику и вештачку интелигенцију у Београду, у који ће бити укључени и студенти мастер и докторских студија учитељских и педагошких факултета. Министар Шарчевић је навео да је од изузетног значаја увођење афирмативних мера, од озбиљних стипендија до платних разреда, како би млади људи били мотивисани да буду професори у основним и средњим школама.

Декан проф. др Жељко Вучковић изразио је велико задовољство због посете министра Шарчевића сомборском Педагошком факултету, и навео да је Факултет спреман да буде центар за обуку учитеља и васпитача за дигиталну трансформацију у образовању. Декан је истакао чињеницу да се на Педагошком факултету школују учитељи, васпитачи, дизајнери медија у образовању и библиотекари-информатичари за двадесет први век. Такође, рекао је да ће посета министра резултирати конкретним активностима и радом на дигиталној трансформацији образовања у Србији, јер Педагошки факултет има изванредна искуства и спремност да се у то укључи.

Градоначелница Душанка Голубовић је истакла добру сарадњу локалне самоуправе са Педагошким факултетом која је резултирала потписивањем Споразума о сарадњи. Она је навела да је Педагошки факултет препознат као велики потенцијал за напредак Сомбора, што пружа одређене развојне шансе у смислу запошљавања, али и целокупног економског развоја.

IMG 7859

IMG 5509

IMG 5512

IMG 5517

IMG 5518

IMG 5522

IMG 7874