У сарадњи Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића из Новог Сада, Културног центра "Лаза Костић" Сомбор и Педагошког факултета у Сомбору, у уторак, 27. марта, у холу Педагошког факултета отворена је изложба "Слике у камену – мозаици Александра Томашевића", ауторке Јованке Столић, историчаркe уметности из Новог Сада.

На самом почетку, присутнима су се обратили Саша Милић, директор Културног центра „Лаза Костић“ и мр Милета Поштић, директор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића. Ауторка изложбе Јованка Столић је истакла да Александар Томашевић припада првој послератној генерацији уметника, и да је током 25 година дуге каријере изградио оригинални уметнички опус захваљујући коме је постао врло значајна и препознатљива личност наше уметности. Такође, навела је податак да је радио као конзерватор у Републичком заводу за заштиту споменика културе, а од 1962. године предавао је на Академији примењених уметности у Београду на Катедри за монументално сликарство. Томашевић је рад у мозаику започео почетком 60-их година прошлог века као већ зрео уметник, а за собом је оставио деветнаест реализованих мозаика и четири пројекта за велике зидне мозаике. Његови сачувани мозаици су сведоци личног печата којим је Александар Томашевић вратио самосвојност мозаику и путоказ свим уметницима који су се касније опредељивали за ову технику, закључила је ауторка изложбе.

У оквиру отварања изложбе Оливера Павић-Гаврић, ауторка књиге „Мозаик у Србији 1950-2015“, одржала је у спомен-соби Норме и Препарандије предавање на тему „Преглед историје савременог мозаика у Србији“, са акцентом на опус Александра Томашевића. Оливера Павић-Гаврић је сликар-мозаичар и један од оснивача групе Аметист. Декан сомборског Педагошког факултета проф. др Жељко Вучковић скренуо је пажњу на чињеницу да би се у години када се обележава 240 година од оснивања "Норме" Аврама Мразовића требала покренути иницијатива за обнову јединственог споменика "40 слова Мразовићеве азбуке", аутора Александра Томашевића. Овај споменик је постављен између Основне школе „Аврам Мразовић“ и Педагошког факултета у непосредној близини амфитеатра, са којим чини целину. Конципиран је као комплекс од десет седишта – постамената, а сваки постамент (са све четири стране) у слепим нишама има поља која су украшена мозаиком - словима првог српског књижевног језика. Декоративност и лепота слова црквенословенске ћирилице потенцирана су елегантним облицима и префињеним колоритом, нежно сивом и окер бојом на белој позадини.
Изложба ће бити отворена до 10. априла.

IMG 3726

IMG 3729

IMG 3730

IMG 3731

IMG 3733

IMG 3737

IMG 3740

IMG 3743

IMG 3746

IMG 3751