У уторак, 21. маја, студенти основних и мастер студија студијског програма Дипломирани библиотекар-информатичар посетили су Универзитетску библиотеку „Светозар Марковић“ и Библиотеку града Београда. Посета је реализована у оквиру Библиотечке праксе са циљем упознавања начина рада ових библиотека, њихових организационих структура, служби, библиотечких фондова и начина пружања услуга корисницима. Ове значајне установе студенти су посетили заједно са проф. др Борјанком Трајковић, доц. др Карлом Селихар и асистенткињом Данком Ивошевић.

У обилазак Универзитетске библиотеке студенте је водила др Вера Петровић, руководилац Одељењa за матичну делатност. Она их је упознала са радом Центра за студенте са хендикепом, и услугом помоћу које могу да искористе предности рада Центра за дигитализацију, јер су им они приоритетна корисничка група. Захваљујући томе, материјал који се специјално дигитализује за потребе студената са хендикепом буде им доступан у складу са одредбама Закона о ауторским и сродним правима. Такође, студенти су имали прилику да посете спомен собу Исидоре Секулић која се налази у читаоници Одељења реткости, а њен легат садржи књиге из књижевности и књижевне критике, рукописе, слике, намештај и личне ствари. У Центру за дигитализацију упознали су начин функционисања најсавременије опреме за скенирање у нашој земљи, а након тога су обишли студентску читаоницу „Ендру Карнеги“, Професорску читаоницу, као и Библиотеку Јоце Вујића, која је једна од најбогатијих библиотека за проучавање српске националне и културне историје и књижевности. Након обиласка Одељења за матичну делатност и упознавања са њеним радом, студенти су имали прилику да виде најсавременији систем за конзервацију библиотечке грађе.

Са историјатом и радом Библиотеке града Београда студенте је упознала Оливера Настић, из Одељења за обраду и библиографска истраживања. Након обиласка Одељења за рад са корисницима, у Римској дворани студенте је поздравио Марјан Маринковић, помоћник директора за библиотечку делатност. О археолошком налазишту, односно остацима грађевине из античке епохе која се налази у Римској дворани говорила је Љиљана Зечев, виши библиотекар из Одељења уметности. Студенти су након тога обишли и Дечји фонд - Одељење „Чика Јова Змај“ и Одељење за одрасле Библиотеке „Ђорђе Јовановић“ Стари град. Са радом Одељења „Чика Јова Змај“ студенте је упознала библиотекарка Сандра Николић, која им је показала фондове сликовница, основношколске и средњошколске лектире, дечје белетристике, народне књижевности, референсни фонд, књиге на страним језицима, стрипове и часописе, као и материјале и реквизите за реализовање едукативних радионица. 

IMG 4984

IMG 4992

IMG 5000

IMG 5002

IMG 5011

IMG 5025

IMG 5030

IMG 5048

IMG 5051

IMG 5070